Wednesday, June 15, 2011

Resepi # 1: Laksa Kedah

Assalamualaikum semua...

Ok ye tuan2 dan puan2, harini teman nak share resepi ye..ape ingat teman tak pandai masak??? owh itu salah ye tuan2 dan puan2..teman ni slalu jadi chef terjun kat rumah, so kerja masak memasak ni kicik punye hal la..chef wanie la katakan..tp, semua masakan kene dapat kelulusan dr master chef anuar abu bakar dulu merangkap abah kepada teman la, chef wanie..hehehe..kalau master chef cakap lulus, tu maknanya lulus la tu..dah boley kawen la tuh! hik2 ( gatal* )

ok, resepi arini biase2 aje..tetibe ptg2 hujan2 ni teringin plak nk makan laksa..tak dapat mkn, kite share resepi pon jadi la ye..resepi ni resepi campak2 master segala master chef yang ajar ni..sape tu? haaa tu la master chef hasura hamzah, ummi kepada chef wanie hehe..bab2 masak campak2 ni boley la serah kat kitorang ye..memandangkan setiap negeri ada resepi laksa masing2, so harini teman nak bg resepi cmne nak wat laksa kedah ye..ulang suara, laksa kedah ye..sedapp wooo...

* pic kredit to mr google

Bahan-bahan untuk kuah

  • Ikan selayang 1kg (lg banyak ikan lg bagus..kenape pilih ikan selayang? sbb isi die baanyak, kuah nnti jd lebih pekat dan sedap)
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang merah
  • 1cm belacan ( kalau xde belacan, nk letak budu pon boley...tp kalau nk letak 2 2 pon boley jugak, lg sedap)
  • 2 keping asam keping ( kalau nk lg masam boley letak lg byk)
  • bunga kantan 2 tangkai
  • daun kesum segenggam ( kalau tak tahu ape itu daun kesum, ask mr google ye..he know everything)
  • garam secukup rasa ( ada org suke gune ajinomoto utk tambah perasa..itu depends ye, kalau rase nak boley letak skali..)

Bahan- bahan utk laksa
  • Beli je laksa yg dah siap tu..balik rebus je..senang~ hak2

Bahan-bahan tambahan
  • timun (potong kecik2)
  • bawang besar (potong kecik2)
  • daun2 ulam (potong kecik2)
  • telur rebus
  • limau nipis
  • ape2 je la yg kome suke..teman pon tak tau ape kome suke

Cara memasak:

  1. Rebus ikan dan asingkan isi dan tulang. Tulang ikan tu jangan buang plak, boley gune lagi..blend isi ikan berasingan. Kemudian, blend tulanye pulak. Lepas dah bled tu, tapis la tulang tu ambil isi2 yang hancur dan airnye sahaja..siram tulang tu sikit2 ye, jgn simbah banyak2, kang cair pulak kuah nanti..siram tulang tu sampai tulang tu dah xde isi, yang tinggal cume tulang yg kaler putih tu je..air yg siram tu td simpan untuk masuk dlm kauh jugak nnti.
  2. Blend cili kering(rebus dulu kasi lembut), bawang besar, bawang merah, n belacan sampai hancus..tuang dalam periuk besar..periuk besar ye tuan2 dan puan2..periuk kecik kang tak muat pulak..agak2 radius periuk tu dalam 4inci camtu hahaha...masak yang di bled tadi sampai masak ye, kene betol2 masak cili tu..kang pedas berasap telinga jangan nak salahkan teman pulok, kome yang tak masak cili tu betol..
  3. Masa tgah masak cili tu, masukkan la asam keping, bunga kantan n daun kesom..Bende2 ni semua better kalau masukkan awal2, supaya rase die keluar, n kuah ni jadi lebih sedap..
  4. Lepas cili tu dah masak, masukkan isi ikan yg dah di blend td, dengan air tulang yg ditapis td..kalau agak2 pekat sgt, tambah la air..bape banyak air yg kome nak letak tu ikot kemo la..kalau teman, teman agak2 je..teman tak suke pekat sgt, cair sgt pon teman tak suke jugak..sedang2 sajela..
  5. Last skali jgn lupe letak garam ye..jgn salahkan teman kalau kome lupe letak garam..teman dah bgtau kat sini suruh letak garam..kalau rase tak masam boleyla tambah asam keping lagi..ikot citerase kome la ye..
  6. Lepas dah siap tu boley la hidangkan..utntuk bahan tambahan and hiasan, boley la tabur2 ulam2, bawang besar, timun, limai nipis, cili api utuk lg pedas, n telur rebus..
  7. selamat mencuba~

No comments: